Paus Franciscus (88) overleden

Gepubliceerd op 21 april 2025 om 09:59

Paus Franciscus is maandagochtend overleden. Hij was 88 jaar. Het Vaticaan heeft dit bevestigd in een videoboodschap van kardinaal Kevin Farrell. "Om 07.35 uur is de bisschop van Rome naar het huis van de Vader gegaan," zei Farrell. Franciscus was sinds 2013 de leider van de rooms-katholieke kerk.

Beeld ter illustratie: Stockfoto - Tekst: Nieuwsredactie

De gezondheid van de paus ging de laatste maanden hard achteruit. In februari werd hij opgenomen in het Gemelli-ziekenhuis in Rome met een zware longontsteking en problemen met zijn nieren. Hoewel hij kort geleden leek te herstellen en gisteren nog op het balkon stond tijdens de paastoespraak, komt zijn overlijden toch als een schok voor veel gelovigen.

Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio in Buenos Aires, Argentinië, was de eerste paus uit Zuid-Amerika en de eerste jezuïet die paus werd. Hij werd gerespecteerd over de hele wereld, ook buiten de kerk, door zijn eenvoudige manier van leven, zijn aandacht voor arme mensen en zijn oproepen voor vrede en gelijkheid.

Tijdens zijn tijd als paus stond hij open voor meer inclusie, zoals een vriendelijkere houding tegenover de lhbti-gemeenschap en het benoemen van vrouwen op belangrijke posities in het Vaticaan. Tegelijk bleef hij vasthouden aan de traditionele standpunten van de kerk over bijvoorbeeld abortus en geslachtsverandering. Hij sprak zich ook vaak uit tegen ongelijkheid in de samenleving en milieuproblemen.

Op Eerste Paasdag verscheen de paus nog zichtbaar kwetsbaar in een rolstoel op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek. Hij zei kort iets, maar liet de traditionele zegen ‘Urbi et Orbi’ over aan een kardinaal. Later die dag bezocht de Amerikaanse vicepresident JD Vance hem nog.

De paus heeft aangegeven dat hij begraven wil worden in de Santa Maria Maggiore-basiliek in Rome, in plaats van de gebruikelijke crypte onder de Sint-Pieter. Meer details over de uitvaart worden nog bekendgemaakt.

Over de hele wereld stromen reacties binnen. Minister-president Dick Schoof noemde de paus op X “een mens tussen de mensen” en prees zijn “eenvoudige en warme manier van leven”. De katholieke gemeenschap rouwt om een leider die altijd toegankelijk bleef.