Het aantal ziekenhuisopnames loopt snel op en daarom beraadt het demissionaire kabinet zich op nieuwe maatregelen. Woensdag komt het kabinet weer bij elkaar voor intensief overleg met de deskundigen. De persconferentie is ook vervroegd en zal nu op dinsdag 2 november zijn.
Beeld: NL nieuws
De komende week zijn er nieuwe overleggen gepland. De vraag is of er regionale maatregelen genomen worden of landelijke. Alle opties liggen nog op tafel. Zowel regionale ingrepen als maatregelen die specifiek voor niet-gevaccineerden gelden. "Ik loop niet vooruit op de maatregelen. Maar het zijn heel ingewikkelde dillema's", zei demissionair minister De Jonge.
De minister benadrukte: "4 op de 5 mensen die nu op de ic's liggen is niet gevaccineerd."
Het demissionaire kabinet versoepelde eind september de maatregelen, zo werd er onder meer afscheid genomen van de anderhalvemeterregel. Sindsdien lopen de besmettingen weer op. Ook in de ziekenhuizen wordt het steeds drukker.
Die stijging was door het kabinet verwacht en ingecalculeerd, maar komt wel eerder dan verwacht, zei De Jonge. We zitten momenteel op het niveau 'zorgelijk'. Als het risiconiveau 'ernstig' bereikt wordt, liggen extra maatregelen voor de hand. Over zeven dagen gemiddeld moeten er dan meer dan 100 ziekenhuisopnames en 25 ic-opnames per dag zijn. Nu zitten we op gemiddeld 87 nieuwe ziekenhuisopnames en 17 nieuwe ic-opnames per dag.
Op zondag meldde het RIVM 6.350 coronabesmettingen, het hoogste aantal sinds 23 juli. Het weekgemiddelde loopt hiermee op naar 4.994, dat is 48,5 procent meer dan een week eerder.
Als opties voor nieuwe maatregelen zijn eerdere collectieve maatregelen genoemd, zoals kleinere groepsgroottes, eerdere sluitingstijden (nu moeten de deuren om 0.00 dicht) of een strenger thuiswerkadvies. Het advies is nu nog 'werk thuis als het kan, op kantoor als het moet.'
Reactie plaatsen
Reacties