Een boostervaccinatie voor alle kinderen van 12 tot en met 17 jaar biedt niet genoeg gezondheidswinst om die te rechtvaardigen, zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van VWS.
Beeld: NL nieuws
Boosters voor kinderen met een ernstige afweerstoornis of kwetsbare familieleden te beschermen moeten wel mogelijk zijn, schrijft de raad.
De raad benadrukt dat een boostervaccinatie bij 12- tot en met 17-jarigen slechts zeer beperkte gezondheidswinst oplevert, ook voor de groep met een kwetsbare gezondheid. "Als gevaccineerde adolescenten een omikroninfectie krijgen, verloopt die over het algemeen mild en is de kans op ziekenhuisopname minimaal", aldus het persbericht.
Het risico op de ontstekingsziekte MIS-C, na een besmetting met de omikronvariant, is ook zeer klein. Bovendien, zo betoogt de Gezondheidsraad, lopen kinderen door vaccinatie wel het risico op de zeldzame bijwerking myocarditis, een ontsteking van de hartspier.
In een toelichting op het advies zegt vicevoorzitter van de Gezondheidsraad Marianne Geleijnse dat vaccins in zijn algemeenheid wel veilig genoeg zijn. "Maar het moet wel genoeg opleveren, en dat is voor deze groep niet het geval."
Daarom adviseert de raad alleen boostervaccinaties voor kinderen met een ernstige afweerstoornis of met een familielid met een kwetsbare gezondheid. Dat zou dan in overleg met de kinderarts moeten gebeuren. Of het ook mogelijk moet zijn een booster te halen voor jongeren die willen reizen naar landen waar die verplicht is, valt buiten het mandaat van de Gezondheidsraad, concludeert de raad.
Geleijnse zegt het probleem met reizen naar het buitenland te onderkennen. "Maar vaccinatie is een medische interventie en de gezondheidswinst is te gering. Daarbij komt dat zo'n reisadvies een politieke keuze is en daar hebben we geen invloed op. Dat laten we aan de minister."