Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid maakt binnenkort een einde aan de meldingen die Nederlandse media automatisch van de 112 alarmcentrale krijgen. De juridische basis daarvoor ontbreekt.
Beeld ter illustratie: NL nieuws
Het besluit komt als een mokerslag voor veel (lokale) journalisten en fotografen. Zij zullen hun nieuws volgens de minister 'ergens anders' vandaan moeten halen.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het besluit van de minister 'betreurenswaardig en belemmerend voor de beroepsgroep'.
Het zit zo. Sinds 2018 krijgen media die daar een abonnement op hebben automatisch een melding als er ergens in Nederland íets gebeurt dat bij de meldkamer terechtkomt. Het gaat bijvoorbeeld om steekpartijen, aanrijdingen, ontploffingen en schietpartijen.
Ook NL nieuws bericht over incidenten dankzij de meldingen, waar lokale fotografen op afgaan om beelden van te maken.
Vóór 2018 konden media met een scanner meeluisteren met de portofoons van de politie, brandweer en ambulance. Daar kwam een einde aan met de komst van het C2000-communicatiesysteem, waardoor de 112-meldkamer besloot persalarmen te sturen bij incidenten.
Volgens de minister zal een grote groep journalisten en fotografen door het besluit geraakt worden. "Zij zullen op een andere manier dan gebruikelijk aan hun informatie moeten komen." Ze hoopt samen met vakbond NVJ en de hulpdiensten een andere manier te kunnen vinden om de media op de hoogte te stellen van incidenten.
Als 112-meldingen straks niet meer automatisch bij media terechtkomen, schaadt dat volgens NVJ-woordvoerder Paul Teixeira de controlerende taak van de pers. "Dan ben je overgeleverd aan de bereikbaarheid en toegankelijkheid van de politie(voorlichter). Die moet dan iedereen apart op de hoogte gaan brengen", zegt hij.
Teixeira stelt dat er bij veel incidenten geen 'ogen meer ter plekke' zullen zijn. Daarmee is het ook voor het publiek geen goede zaak, zegt hij. "We gaan graag met de minister en hulpdiensten in gesprek."