JAAROVERZICHT - Gelukkig nieuwjaar! Namens NL nieuws allereerst de beste wensen voor 2025. Het (nieuws)jaar 2024 is zojuist officieel voorbij. In dit artikel blikt NL nieuws terug op het nieuwsjaar 2024. Het jaaroverzicht van NL foto en video vindt u hier.
Explosies Schammenkamp en Tarwekamp
In 2024 waren er veel explosies, waaronder die aan de Schammenkamp (Rotterdam) en de Tarwekamp (Den Haag), die zowel nationaal als internationaal veel aandacht kregen in de pers.
Op de Schammenkamp in Rotterdam brak op de maandagavond van 29 januari brand uit in een appartementencomplex. De veiligheidsregio meldde diezelfde avond nog aan het nieuws dat er één zwaar gewonde was gevallen bij een explosie die een grote uitslaande brand veroorzaakte. De ochtend na de brand werd de schade pas goed zichtbaar. De brandgeur was duidelijk waarneembaar, en de hele dag verzamelden familieleden van vermiste personen zich bij de rampplek. De explosie kostte drie mensen het leven. Volgens onderzoek was een drugslab de oorzaak, en inmiddels is de heropbouw in volle gang.
Op vrijdagochtend 7 december, rond 06.15 uur, vond er een explosie plaats op de Tarwekamp in Den Haag, waardoor een portiekflat werd verwoest. Zes mensen kwamen om het leven, en vijf anderen raakten gewond. Enkele uren na de ramp hebben reddingswerkers een persoon levend onder het puin vandaan gehaald. Het was een ongekend beeld: een woonwijk in shock en verdriet. We spreken met de jonge Aleksander, wiens vriend, als achtjarige jongen, nog in leven is. Zijn moeder, vader en zus zijn omgekomen bij de ramp. “Zijn huis is ingestort. Hij is alles kwijt: zijn computer, zijn kleding, echt alles.” Het hele interview met Aleksander lees je hier. Een paar dagen na de ramp heeft de politie meerdere mensen aangehouden voor hun betrokkenheid. De explosie was gericht op een bruidsmodezaak die zich in het portiekflat bevond. Het onderzoek is nog steeds gaande. Alle laatste nieuwsberichten rondom de explosie op de Tarwekamp vindt u in dit bericht. De vier aangehouden verdachten blijven nog minimaal 83 dagen in voorlopige hechtenis, wat mede te maken heeft met hun betrokkenheid bij de voorbereiding van een ander misdrijf op 1 december in Oosterhout.
Schoof op de trappen
Voor het eerst in ruim dertien jaar stonden er nieuwe gezichten op de trappen bij de beëdiging van een nieuw kabinet. Oud-minister-president Mark Rutte verliet Den Haag voor een functie binnen de NAVO in Brussel.
De PVV won de laatste Tweede Kamerverkiezingen overtuigend, waardoor de nieuwe formatie kon beginnen. Geert Wilders wilde echter niet in het Torentje plaatsnemen, waardoor na onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB een nieuwe kandidaat voor de functie van minister-president gekozen moest worden. Na gesprekken met meerdere kandidaten viel de keuze op Dick Schoof, die voor het eerst sinds 1918 een kabinet met een partijloze premier leidt.
Dick Schoof, hoewel onbekend bij het brede publiek vóór zijn premierschap, heeft veel belangrijke functies vervuld in de Hofstad. Tot eind mei was hij secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder was hij directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Op 2 juli vond de beëdiging van het Kabinet-Schoof plaats in Paleis Huis Ten Bosch, het woonpaleis van de Koning. De eerste weken verliepen rommelig. Schoof moest pittige debatten doorstaan tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, waarin zijn leiderschap regelmatig op de proef werd gesteld. Het kabinet stond op instorten; het Kabinet-Schoof was gevallen als de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB geen nieuwe afspraken hadden kunnen maken over extra asielmaatregelen.
‘Europapa’ van korte duur in Malmö
In het nieuwsjaar 2024 was de deelname van Joost Klein volop aanwezig in de binnenlandse en buitenlandse pers. Het nummer van Klein, "Europapa", scoorde goed bij de fans en Klein mocht zich bewijzen tijdens de tweede halve finale, waarin Nederland als laatste deelnemer optrad. Nederland kreeg als derde land van de tien landen te horen dat we ons hadden geplaatst voor de finale: vreugde en blijdschap!
Maar enkele uren na de plaatsing in de finale werd duidelijk dat Klein niet meedeed aan de repetitie voor de grote finale, die een dag later plaatsvond. Vanuit de organisatie (EBU) en de Nederlandse delegatie (o.a. AVROTROS) bleef het lang stil. Het enige wat we hoorden vanuit de EBU was: "We doen onderzoek naar een incident dat aan ons is gemeld." Al snel werd op sociale media druk gespeculeerd over de aanleiding. Op Instagram leek Joost Klein de recente Eurovisie-filmpjes in zijn Stories te hebben verwijderd na het nieuws.
Terwijl het onderzoek nog in volle gang was, mocht Joost Klein niet meedoen aan de juryshow, een avond voor de finale. De Zweedse politie heeft een aanklacht tegen Joost Klein ontvangen. De Nederlandse Songfestivaldeelnemer is tijdens de juryshow verhoord door de politie. Na lang wachten werd duidelijk dat Nederland gediskwalificeerd werd voor de finale van het Songfestival. Volgens de AVROTROS werd Joost, tegen zijn wil, gefilmd: "Tegen duidelijk gemaakte afspraken in is Joost gefilmd toen hij net van het podium afkwam en zich moest haasten naar de greenroom. Op dat moment heeft Joost herhaaldelijk aangegeven niet gefilmd te willen worden. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Dit heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft Joost de cameravrouw niet aangeraakt."
Nederland doet komend jaar gewoon mee aan het Songfestival. De 21-jarige zanger Claude is de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Bazel, Zwitserland.
Straten in Duitsland kleuren Oranje
Afgelopen zomer kleurden de straten in Nederland en Duitsland oranje, rood, wit en blauw vanwege het Europees Kampioenschap. Wie had aan het begin van het toernooi gedacht dat we zo dichtbij de finale van het EK voetbal zouden komen?
In de eerste wedstrijd won het Nederlands Elftal moeizaam van Polen. Daarna volgde een goed resultaat tegen Frankrijk, maar door dat gelijkspel waren we nog niet zeker van de volgende ronde. Gelukkig verloor Albanië, waardoor het team van Koeman zich op kon maken voor de achtste finales van het EK.
In de achtste finale wachtte Roemenië. Het team van Koeman had weinig moeite met deze tegenstander en plaatste zich met een 3-0 zege voor de kwartfinales. In de kwartfinale stond de kraker Nederland – Turkije op het programma. Het werd een zenuwslopende wedstrijd. Oranje kwam in de zwakke eerste helft in de 35e minuut op een terechte achterstand. Na rust draaide de ploeg van Koeman het binnen vijf minuten om. Stefan de Vrij kopte in de zeventigste minuut de gelijkmaker binnen, waarna een eigen doelpunt van Mert Müldur Nederland op 2-1 bracht. Oranje plaatste zich daarmee voor het eerst in twintig jaar voor de halve finales van het EK, waar Engeland zou wachten.
In de halve finale, in het Signal Iduna Park in Dortmund, nam Oranje al snel de leiding via Xavi Simons, die de bal hard in de linkerbovenhoek schoot. Engeland maakte gelijk dankzij een discutabele strafschop, benut door Harry Kane. Na rust hielden Oranje en Engeland elkaar geruime tijd in evenwicht, maar de Engelsen sloegen uiteindelijk toe. Invaller Ollie Watkins maakte in de blessuretijd de winnende goal, waardoor Oranje strandde in de halve finales van het EK. Engeland verloor uiteindelijk de finale van Spanje.
Tot zover het jaaroverzicht 2024. NL nieuws heeft met acteur en presentator Jandino Asporaat teruggeblikt op het afgelopen jaar. Dit interview kun je via deze link lezen.