De afgelopen jaren zijn 1115 kinderen uit huis geplaatst van ouders die door de toeslagenaffaire zijn getroffen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat om de periode van 2015 tot 2020.
Beeld: NL nieuws, Rutte na het aftreden van het Kabinet Rutte ||| vorig jaar vanwege de toeslagenaffaire
Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf opdracht voor het onderzoek van het CBS. Dat beperkt zich tot de jaren 2015 tot en met 2020, terwijl de toeslagenaffaire al ver daarvoor speelde. Het is niet duidelijk uit de cijfers van het CBS of de uithuisplaatsingen ook een direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire.
In de toeslagenaffaire werden ouders onterecht beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Die ouders werden door de Belastingdienst ongemeen hard aangepakt. Zij moesten grote bedragen terugbetalen waardoor veel van hen in de financiële problemen terechtkwamen.
De affaire kwam aan het licht door vasthoudend optreden van de Kamerleden Pieter Omtzigt en Renske Leijten (SP). Ook de journalisten Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) speelden een belangrijke rol bij de onthulling van het schandaal. De affaire zorgde er uiteindelijk voor dat het kabinet-Rutte III in januari viel.
SP-Kamerlid Peter Kwint is geschrokken van de cijfers. "En waarschijnlijk liggen ze nog veel hoger, want dit is alleen maar de periode 2015-2020. Dus ik wil weten van het kabinet hoe groot de totale omvang is van uithuisplaatsingen. Maar het allerbelangrijkste op dit moment vind ik dat ze die ouders gaan bellen en er zo snel mogelijk voor gaan zorgen dat die kinderen weer terug naar huis kunnen, en ze daarbij ook waar mogelijk helpen."
Kamerlid Pieter Omtzigt reageert via Twitter verontwaardigd. "Dit maakt duidelijk dat de regering totaal het overzicht kwijt is van de gevolgen van het eigen beleid."