Gapko en Malen schieten Oranje naar kwartfinale EK-voetbal

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 19:44

Het Nederlands elftal heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van het EK in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was met 3-0 te sterk voor Roemenië.

Beeld: Chris Ricco - UEFA/UEFA via Getty Images - Tekst: Sportredactie

In de kwartfinales wacht een duel met Oostenrijk of Turkije. Oostenrijk en Turkije treffen elkaar dinsdagavond om 21.00 uur in Leipzig. De kwartfinalewedstrijd van Oranje is zaterdag (21.00 uur) in het Olympiastadion in Berlijn.

Oranje begon moeizaam tegen Roemenië, dat vorige week goed naar de Oostenrijkers had gekeken, die Nederland in de tang hadden door hoog druk te zetten. In de Nederlandse verdediging vielen gaten, maar in de 20ste minuut wist Cody Gakpo het tij te keren. Hij hielp Oranje met een kiezelhard schot aan een voorsprong (1-0).

Nederland begon steeds beter in het spel te komen en voor de rust kreeg Oranje veel kansen. Denzel Dumfries probeerde over rechts verschillende keren bij Memphis Depay en Xavi Simons uit te komen, maar die zagen geen kans te scoren.

Nog veel meer kansen volgden in de tweede helft. Gakpo scoorde in de 63ste minuut, maar zijn doelpunt werd afgekeurd omdat hij buitenspel stond. Daarna schoot Depay rakelings naast uit een vrije trap. Ook invaller Joey Veerman kreeg in de 72ste minuut een prachtkans, maar schoot net naast.

In de slotfase van het duel wist Donyell Malen de winst veilig te stellen. Hij scoorde in de 83ste minuut na een ingooi van Gakpo. In de extra tijd schoot Malen opnieuw raak.