Opstelling Nederland elftal: Malen basis, Bergwijn bank

Gepubliceerd op 10 juli 2024 om 19:51

Het Nederlands elftal begint woensdag met Donyell Malen als rechtsbuiten in de halve finale tegen Engeland op het EK voetbal in Duitsland (aftrap 21.00 uur). De aanvaller krijgt van bondscoach Ronald Koeman de voorkeur boven Steven Bergwijn.

Beeld: Joosep Martinson – UEFA/UEFA via Getty Images - Tekst: Sportredactie

Bergwijn werd in de kwartfinale tegen Turkije (2-1) al na 45 minuten gewisseld. Toen kwam niet Malen, maar supersub Wout Weghorst voor hem in de plaats om iets aan de achterstand te doen. Malen bleef negentig minuten op de bank.

Nu mag Malen beginnen in het stadion van zijn club Borussia Dortmund. De aanvaller scoorde dit EK al twee keer. Beide goals maakte hij als invaller in de achtste finale tegen Roemenië (3-0). Hij begon alleen in het groepsduel met Oostenrijk. Dat was geen groot succes: Oranje verloor met 2-3 en Malen maakte een eigen goal.

Bondscoach Koeman laat zijn opstelling verder intact in vergelijking met de wedstrijd tegen Turkije. Dat betekent dat de bekritiseerde Memphis Depay 'gewoon' weer in de spits staat, Weghorst wederom op de bank plaatsneemt en Xavi Simons opnieuw als aanvallende middenvelder begint.

Koeman had daar maandag in een gesprek met Nederlandse verslaggevers al op gezinspeeld. De bondscoach ziet in Weghorst de ideale pinchhitter. De spits zorgde dit EK bijna altijd voor een schokeffect toen hij binnen de lijnen kwam.