Omroep NTR verdwijnt bij hervorming publieke omroep

Gepubliceerd op 4 april 2025 om 16:57

Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft bekendgemaakt dat de NTR stopt in de huidige vorm. Dit is onderdeel van een plan om de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) anders in te richten. De programma’s van de NTR blijven wel bestaan, maar gaan over naar vier of vijf grotere omroepen. Het nieuws heeft zorgen en boosheid opgeroepen bij NTR-directeur Lucas Goes en de medewerkers.

Beeld: Jessy/NL nieuws - Tekst: Entertainmentredactie

"Dit nieuws van minister Bruins kwam voor ons totaal onverwacht," zegt Goes. "We dachten dat de NTR een vaste plek zou krijgen in het nieuwe systeem, maar dat blijkt niet zo te zijn." De NTR is een omroep zonder leden en richt zich op programma's over kunst, cultuur, educatie, jeugd en diversiteit. Bekende programma's zoals Het Sinterklaasjournaal, Nieuwsuur en Andere Tijden maakt de NTR vaak samen met andere omroepen.

Volgens Bruins is het aanpassen van de publieke omroep nodig omdat de kosten te hoog worden en het systeem efficiënter moet werken. Hij wil het aantal omroepen terugbrengen van elf naar vier of vijf, die meer gaan samenwerken binnen één organisatie. Minder concurrentie tussen de omroepen zou de samenwerking moeten verbeteren. Bruins benadrukt dat dit nieuwe systeem in 2029 klaar moet zijn, maar dat er al in 2027 moet worden bezuinigd, waarbij 156 miljoen euro moet worden bespaard.

De bezuinigingen zijn onderdeel van grotere veranderingen in de publieke omroep. Een belangrijk plan is om het lidmaatschapssysteem, waar een omroep minimaal 100.000 leden moet hebben om te blijven bestaan, af te schaffen. "Omroepen richten zich nu meer op het behalen van leden dan op het maken van programma's," zegt Bruins. "Dat is niet waar de prioriteit hoort te liggen."

Voor de NTR betekent deze verandering veel. De omroep, die bekendstaat om zijn educatieve programma’s en aandacht voor cultuur en maatschappelijke onderwerpen, moet zijn programma’s onderbrengen bij grotere omroepen. Bruins wil dat de NTR-programma’s niet verloren gaan, maar hoe dat precies gaat werken, is nog niet duidelijk.

NTR-directeur Lucas Goes reageerde boos en onthutst: "Hoe kun je zo'n belangrijk deel van de publieke omroep zomaar weghalen? Dit heeft grote impact op onze medewerkers en de programma's die we maken," zegt Goes. De NTR, ontstaan in 2010 door het samenvoegen van NPS, Teleac en RVU, maakt al jaren geliefde kinderprogramma’s zoals Sesamstraat en Het Klokhuis, naast documentaires en culturele programma’s.

Ook al heeft de NTR geen leden, de omroep speelt een belangrijke rol in de Nederlandse media. De nieuwe structuur dreigt deze rol kleiner te maken, en dat brengt veel onzekerheid voor de medewerkers. "Hoe zorg ik voor een veilige werkplek voor vierhonderd mensen als we zo plotseling worden overvallen door zulke ingrijpende veranderingen?" vraagt Goes zich af.

De hervorming van de publieke omroep komt niet helemaal uit het niets. Al in 2023 werd gezegd dat het omroeplandschap te versnipperd was en dat er iets moest veranderen om de publieke omroep klaar te maken voor de toekomst. Minister Bruins wil met de veranderingen niet alleen geld besparen, maar ook zorgen dat er samenwerking komt tussen de omroepen en dat er een gevarieerd aanbod blijft bestaan.

De komende jaren zal de publieke omroep flink veranderen, en vanaf 2029 moet alles officieel geregeld zijn. Tot die tijd zullen de omroepen zich moeten voorbereiden op een periode van onzekerheid, waarin de inhoud en het maken van programma’s waarschijnlijk flink zal veranderen.