ME grijpt in na onrust wedstrijd FC Utrecht, noodbevel afgekondigd

Gepubliceerd op 26 mei 2024 om 22:14

Na de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles zondagavond ontstonden er ongeregeldheden bij het stadion. Supporters gooiden met stenen en de ME moest ingrijpen.

Beeld ter illustratie: NL nieuws - Tekst: Sportredactie

Gemeente Utrecht meldt dat burgemeester Sharon Dijksma een noodbevel heeft afgekondigd.

Volgens de gemeente zochten supporters van de Utrechtse club bij stadion Galgenwaard de confrontatie en gooiden ze onder meer met stenen. Volgens een AD-verslaggever staan er "honderden mensen" tegenover de politie. Volgens een woordvoerder van de politie werd met alles "dat voorhanden was" naar agenten gegooid, zoals stenen, putdeksels en fietsen. Het is nog niet bekend of er mensen zijn aangehouden of dat er agenten gewond zijn geraakt.

Bij een noodbevel kunnen de autoriteiten in een bepaald gebied tegen specifieke personen (lees: relschoppers) strenger optreden dan wat volgens de gewone wet mag. Ze kunnen bijvoorbeeld die plek ontruimen, straten afsluiten of samenscholingen verbieden.

De wedstrijd, die door Go Ahead Eagles met 1-2 werd gewonnen, verliep vol incidenten. Zo ontstond er in de blessuretijd een opstootje naast het uitvak. Daaruit gooiden supporters vuurwerk naar het andere vak. Scheidsrechter Allard Lindhout besloot toen de wedstrijd stil te leggen.