Spanje verslaat Engeland (dat Oranje uitschakelde) in EK-finale en pakt Europese titel

Gepubliceerd op 14 juli 2024 om 22:57

Spanje heeft zondag voor de vierde keer in de historie de Europese titel veroverd. Door een late goal (minuut 86) van Mikel Oyarzabal waren de Spanjaarden in de finale in Berlijn met 2-1 te sterk voor Engeland dat in de halve finale Nederland naar huis stuurde.

Beeld: Matt McNulty – UEFA/UEFA via Getty Images - Tekst: Sportredactie

In de eerste helft had Spanje vaker de bal, maar tot kansen leidde dat niet. Het enige schot op doel voor rust kwam op naam van Phil Foden, die uit een corner in de handen van de Spaanse keeper schoot.

Vlak na rust was het wel raak voor Spanje. Op aangeven van Lamine Yamal schoot Nico Williams diagonaal de 1-0 binnen.

De wedstrijd kwam door dat doelpunt tot leven. Wat volgde was een zinderende en spannende finale, waarin beide ploegen streden voor de overwinning.

Daarna werden de Engelsen langzaam sterker. Dat leidde tot enkele mogelijkheden, en een doelpunt in de 73e minuut. Invaller Cole Palmer schoot van vlak buiten het strafschopgebied raak.

In de slotfase was de Engelse keeper Jordan Pickford belangrijk met een redding op een schot van Yamal.

In de 86e minuut besliste Mikel Oyarzabal de wedstrijd door de bal na een goede loopactie van dichtbij binnen te schieten. Daarna kwam Engeland nog een keer dichtbij, maar Dani Olmo haalde de bal van de lijn.

Het is voor de vierde keer dat Spanje de Europese titel wint. De laatste keer dat de beker naar Spanje ging was in 2012. Voor de Engelsen is het de tweede keer op rij dat ze de EK-finale verliezen. In 2021 was Italië na strafschoppen te sterk.