Oranje plaatst zich voor EK door late gelijkmaker Miedema in Noorwegen

Gepubliceerd op 16 juli 2024 om 20:58

De Oranjevrouwen hebben zich dinsdag geplaatst voor het EK van 2025. Dankzij een late treffer van Vivianne Miedema speelde de ploeg van bondscoach Andries Jonker gelijk in de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (1-1), wat genoeg was voor een rechtstreeks EK-ticket.

Tekst: Sportredactie

Na de verdiende openingstreffer van de Noorse Caroline Graham Hansen na een uur spelen leek Oranje naast directe EK-kwalificatie te grijpen. Het was aan de recent teruggekeerde Miedema te danken dat Nederland zich tóch rechtstreeks plaatste. Tien minuten voor tijd kopte zij de cruciale 1-1 binnen.

Daarmee bleef Nederland overwerk bespaard in de strijd om een ticket voor het aanstaande EK. Bij een nederlaag was Oranje derde geworden in een poule met het lager aangeslagen Italië, Noorwegen en Finland en dan had de ploeg van Jonker in het najaar via de play-offs een startbewijs moeten afdwingen.

Nu gaan de Oranjevrouwen voor de vijfde keer in de geschiedenis naar het EK, na eerdere deelnames in 2009, 2023, 2017 en 2022. In 2017 kroonde Nederland zich in eigen land tot Europees kampioen. Twee jaar geleden waren de kwartfinales het eindstation.

Het aankomende EK wordt van 2 juli tot en met 27 juli 2025 gehouden in Zwitserland.